Słucham francuskiego rapu od: 7 rano
Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 464 Otrzymał 117 piw(a) Skąd: ja się tu wziąłem ?
Wysłany: 2008-04-04, 18:17 Wdepnij -> walka trwa
TEMAT ZAŁOŻONY DLA CELÓW INFORMACYJNYCH
Ludzie mnie zaczepiają i pytają:
Cytat
koczu, jak tam idzie dochodzenie praw autorskich od hip-hop.pl?
A ja na to walka trwa.
Dlatego też zakładam temat byście byli na bieżąco i wcale nie po to by obrażać czy bluzgać na niewdzięczników Temat będzie zamknięty od dyskusji (dla zwykłego usera ) typowo informacyjny. Stworzyłem do niego czat: TU do komentarzy by nie zaśmiecać głównego tematu. Ja nie mam nic do ukrycia i nie będę robił tajemnicy z przebiegu rozmów. Zacząłem od dyskusji z "autorem" skandalu jaki ostatnio wybuchł. Jak wszyscy o tym dobrze wiecie, miszczu wyczaił gagatka A więc pozdro dla miszcza
A co Ty tak w kopiuj wklej się bawisz ? jak można zapytać. Kery James i spółka. Lubisz takie klimaty ? Nie żebym się czepiał ale mogłeś chociaż zapytać o zdanie mnie i innych. Żądamy podania źródła Twoich szarży -> czyli francuskirap.com. Pozdrowienia
Temat: Odp: heja heja -> wolnego ZAMKNIJ
...no to fakt, że wkleiłem, bo nic nie znalazłem lepszego... (niby niedozwolone), ale tutaj prawie nic nie ma o francuskiej scenie, a szkoda, bo przez to ludzie nie mają poglądu na to co jest najważniejsze - rozwój, bo wg. mnie to właśnie w stronę francuskiej sceny powinno sie iść w Polsce... ekipy, sklepy i ten klimat (jeżeli znasz to, to Wiesz o co chodzi). Wiadomo, nie ma hop-siup, ale bliżej nam do Francji niż do USA... (takie moje skromne zdanie)...
... no nie ma, nie ma. Ale to nie zmienia faktu, że poczuliśmy się urażeni -> Twoimi działaniami. Tym bardziej, że próbujemy promować francuską scenę na Polskiej ziemi bo jakieś tam (skromne bo skromne) nasze grono osób poczuło różnice i rozsmakowało się w tym co najlepsze. Twoja działalność nas uraziła bo poświęciliśmy swój cenny czas by stworzyć te forum, kilka recenzji, biografii w sposób interesujący, zachęcający i niepowtarzalny, a Ty sobie od tak wszedłeś i z nienacka przyszyłeś swoją metkę do naszych wytworów. Zresztą sam wiesz (?) że jeśli tworzysz coś (a widziałem że próbujesz ) to miłe jest uczucie jak ludzie doceniają i rozpoznają Twoją pracę. Nie mówię tu o jakiś profitach, zyskach czy tantjemach (bo nie po to to robimy) ale satysfakcji i wzajemnym szacunku. Mówisz rozwój, promocja -> to ja odpowiem zdecydowanie tak, ale nie kosztem takiego rodzaju kopiowania. Pewnie, schlebia nam, że zauważyłeś, doceniłeś nasz wysiłek i pracę (coraz więcej osób zauważa -> co cieszy) ale nie okazałeś szacunku. Po prostu trzeba było nas się spytać czy nie mielibyśmy nic przeciwko -> pewnie nie (bo to wszystko dla promocji), o ile byś tylko podał źródło tych tekstów. Napisałem do Ciebie nie dlatego aby pouczać, grozić Ci czy wyzywać ale od tak (jak do rodaka ) bo poczułem się osobiście dotknięty. Mam nadzieję, że naprawisz błąd i umieścisz źródło pochodzenia NASZYCH tekstów. Odezwij się u nas na forum to podyskutujemy o prawdziwym, z najwyższej półki hip hopie.
POZDRAWIAM bo zdrowie najważniejsze.
_________________ Some people pay for the lesson once, some pay all their life.
no ja rozumiem, rozumiem wszystko ... i jeżeli to coś da, to mogę jedynie przeprosić. Nikt nie lubi jak sie wykorzystuje jego pracę, tylko mi właśnie tak sie jakoś wydaje, ze tu na HH.PL odnośnie biografii nie zwraca się uwagi na to kto to napisał. Ale nie ma co się rozwodzić na ten temat...myślę że każdy wie o co chodzi, co nie zmienia faktu, że głupio mi teraz. I dzięki, że napisałeś, bo w sumie powinienem był się spytać...i teraz na przyszłość będę wiedział.
I mam pytanie: czy jeżeli ktoś umieszcza np. biografie na jakimś forum, to czy od tego momentu admin forum jest właścicielem tego tekstu i może nim dysponować? , czy nadal właścicielem jest autor i do niego trzeba sie zwracać w kwestiach wykorzystywania jego pracy?
Pozdrawiam.
Według mnie właścicielem tekstu jest w pierwszej kolejności jego autor. W końcu to on umieszcza swoje własne przemyślenia co do tematu i to on układa tekst. Więc według mnie on ma największe prawo do udostępniania swoich tekstów. Admin forum może tylko wyrazić zgodę (swoją przychylność) lub nie na wykorzystanie tekstu w ten lub inny sposób. Ale to i tak autor tekstu zrobi co uzna za dobre dla siebie. Moim zadaniem jest przede wszystkim dobro forum -> i tu się nam naraziłeś , bo wykorzystałeś naszą twórczość (w tym przypadku także i moją) bez naszej wiedzy - autora i adminów. Autor danego tekstu lub osoba zainteresowana powinna powiadomić Admina, że zamierza wykorzystać taki tekst (ma zgodę autora lub autor, że zaistniała taka sytuacja), w taki czy inny sposób i z dobrego wychowania spytać sie czy nie mamy (Adminy) nic przeciwko.
Podsumowując: Nasz zamysł jest taki, że największe prawo do tekstu ma i tak jego autor. To on zgodnie ze swoim sumieniem dysponuje nim. Admin dba o dobro forum a więc w tym przypadku NALEGAM na podanie źródła NASZEGO tekstu (w sensie należącego do społeczności forum, do którego należy także jego autor, również moja skromna osoba) a przed wszystkim jego autora.
Zagmatwane to ale jakoś mądrzej nie potrafię się wysłowić (wybacz ) ale chyba sens złapałeś. Chcemy po prostu być świadomi współpracy z kimś (dzielenia się naszymi zasobami, nie mamy nic przeciwko -> to myślę działa w obie strony). My zazwyczaj podajemy źródła tekstów.
Pozdrawiam. Bez urazy.
No jasne, że bez urazy.
W końcu to ja popełniłem błąd.
No zrozumiałem o co Ci chodzi.
postaram sie, żeby zostały zamieszczone autorstwa tekstów (ogólnie napisze link do waszego forum), ale nie wiem co na to admini HH.PL. Zobaczymy co da sie zrobić.
Mam nadzieje, że da sie to naprawić i nie będziecie traktować mnie jak wroga nr 1 Forum.:D
A i jeszcze tylko, w ramach uściślenia, czy w postach do admina HH.PL mogę napisać, że otrzymałem zgodę na wykorzystanie tych tekstów, bo to z pewnością ułatwi dodanie linków forum do tych tekstów. ( wszystko jest w tej chwili w odwrotnej kolejności nisz powinno). Ale mam nadzieje, że zrozumiecie to, że nie ważne jaki błąd popełniłem, ale że go naprawie!
No dobra to pogadaj z Adminem ze swojej strony -> może napisz, że otrzymałeś moją zgodę (jako Admina francuskirap.com) na umieszczenie tekstów (również jako autora części z nich), ale pod warunkiem umieszczenia adresu strony (czego zabrakło). Nie wiem jak to by wyglądało z ich strony. Ja bym optował za tym aby jednak powoływać się na adres naszego forum, ewentualnie jakby się za nic na adres nie chcieli zgodzić to myślę, że podanie ewentualnie autor tekstu było by w porządku posunięciem. MOŻE NAWET LEPIEJ -> wspomnij, że taka sytuacja miała miejsce, że umieściłeś nie swój tekst (należący do innego forum) a autorzy tegoż słowotoku po zauważeniu tego wybryku chcą aby umieścić ich adres jako źródło pochodzenia. Ja ze swojej strony też do nich napiszę o co nam tak naprawdę chodzi. Mogłem od razu tak zrobić ale nie lubię robić komuś (w tym przypadku Tobie) jakiś krzywych akcji. Wolałem w pierwszej kolejności skontaktować się z Tobą. Jeśli chodzi o tego wroga numer 1, to nie masz się co stresować. Każdy nowy czy stary user jest u nas mile widziany a jeśli dodatkowo wykażesz się również udziałem u Nas na forum to wszyscy Ci na pewno wybaczymy hehehe Każdy w życiu ma o wiele więcej poważniejszych zmartwień aniżeli rozpamiętywanie jakiś drobnych błędów
Pozdrawiam, no i zobaczymy co odpowiedzą
Z wielkim zadowoleniem chce was poinformować, że w biografiach jest to źródło.
(Źródło: za zgodą francuskirap.prv.pl).
Tak chyba może być. I jeszcze raz sorki za to całe zamieszanie jakie narobiłem.
Pozdrawiam.
nie ma za co Wszystko dobrze się skończyło. Wczoraj nie miałem czasu więc nie odpowiedziałem na Twoje wiadomości. Dzięki za zrozumienie i owocną współpracę. Tylko mam taką uwagę bo ostatnio zmieniliśmy nazwę na francuskirap.com. Więc z tym prv.pl to trochę przestarzale brzmi Jakby się dało jeszcze zamienić to by było super.
Mam nadzieję, że kontakt z Tobą się nie urwie. Wpadaj do czasem do Nas na forum i jak będziesz miał chęć to zapraszam do udziału w naszym forumowym życiu.
Pozdrawiam,
kocz
Reklamator
Dołaczył: dawmo temu
Skad: W chuj daleko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
francuski rap, francuski hip hop, rap francuski, francuski hh, aktualności, produkcje, wykonawcy, ekipy, teledyski, wideo, rozmowy, pomoc, linki, mp3, płyty, muzyka, hip-hop, francja, iam, booba, mafia k1, fonky family, diams
•
Serwis www.francuskirap.com nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.
Wypowiedzi są własnością ich twórców i to oni ponoszą odpowiedzialność za ich treść.