Słucham francuskiego rapu od: od dłuższego czasu
Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 339 Otrzymał 62 piw(a) Skąd: BDG
Wysłany: 2008-04-01, 13:57
Ej wpadlem fajny temat i można rozmawiać o nim, ma nawiązanie do literatury
Teraz może mi pomożecie, mianowicie mam na myśli motyw emigranta w fr hh i literaturze. Kto nawija o nietolerancji, emigrantach, rasizm etc. Przede wszystkim do glowy przychodzi mi Joey Starr z utworem Mateque, ale również Medine z tego co kojarzę? Do literatury polskiej do emigracja poetów m.in. Mickiewicz. Jeszcze do końca nie przemyślalem tego, więc jak myślicie? Daloby radę? Jakich jeszcze znacie wykonawców?
>>>La réalitéest d'hallucination pour sensation<<<
Słucham francuskiego rapu od: dawna
Wiek: 19 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 223 Otrzymał 64 piw(a) Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-04-01, 17:19
MJ na pewno twórczość ekip z Marsylii(zamieszkuje tam około 100tys. ludności arabskiej co stanowi ok.1/8 całej ludności miasta , to są oficjalne tylko dane)jest o emigracji mieszanka wielonarodowościowa tego miasta sprawia,że hip hopie z owego miasta bez problemu doszukamy się kawałków o emigrantach, co jeszcze.... z pewnością Mafii K1 nawija dużo o problemach ludzi mieszkających między innymi w aglomeracji paryskiej pochodzenia przede wszystkim Afrykańskiego. U Alibi'ego Montany sporo jest nawiązań do syttuacji we Francji( z wiadomych powodów) chociażby kawałeczek 1260 jours w którym wraz z rocki'n squadem krytykują( łagodnie ) postępowanie Sarkozy'ego, Chirac'a. Pozdawniam
Słucham francuskiego rapu od: od dłuższego czasu
Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 339 Otrzymał 62 piw(a) Skąd: BDG
Wysłany: 2008-04-01, 18:35
Dzięki przyjrzę się dokladniej textom piosenek tych wykonawców. Jednak glównie i przede wszystkim chodzilo by o emigrację, imigrację, deportacje. Sytuacja w kraju hmm... muszę coś więcej wiedzieć czy ma to jakieś powiązanie, nie mogę odbiegać od tematu. Jak ktoś zna konkretne kawalki też bylbym wdzięczny. A jak myślicie jest to temat, na który można wypowiadać się caly czas przez 15min? (tyle trwa prezentacja i tyle jest czasu)
Słucham francuskiego rapu od: roku 2004 (?)
Wiek: 19 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 325 Otrzymał 115 piw(a) Skąd: Warszawa (Alcatraz)
Wysłany: 2008-04-01, 19:05
Można by o tym nawijać przez kilka godzin
Ponieważ e/imigracja nie kończy się na samym akcie wyjazdu z ojczyzny i przyjazdu do nowego kraju. E/Imigrantem zwykle jest się dopóty dopóki się w tym nowym kraju pozostaje. Joey Starr to bardzo dobry przykład. Poza tym prawie każdy raper francuski Lalcko, który przez kilka lat kursował między RF a Kamerunem. Sefyu, który jest animatorem młodzieży - dzieci imigrantów w swojej dzielnicy. Rim'K dużo też o tym nawija, także o samej emigracji oraz repatriacji. Jak będzie ogólniej o sytuacji imigrantów, to musi być też 'petite frere' IAM. No i może być też sam AKH jako przykład imigranta-nie araba. Podejżewam też, że w kawałkach Tandem możesz poszperać. Coś jeszcze mocniejszego to Alpha 5.20 i jego Ghetto Fabolous Gang. Jeśli chcesz coś bardziej pozytywnego o sytuacji imigrantów, to może Collectif Apash?
Słucham francuskiego rapu od: dawna
Wiek: 19 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 223 Otrzymał 64 piw(a) Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-04-01, 19:08
MJ Myśle ,że tak.Możesz wspierać się różnego rodzaju prezentacjami komp., filmikami obrazami itp. także uważam ,że spokojnie na tak ciekawe zagadnienie 15minut może by dla Ciebie mało . Hehe Dimitroff ,MJ Tym paniom będzie się pewnie po nocach śnił
Słucham francuskiego rapu od: nie słucham
Wiek: 19 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 483 Otrzymał 89 piw(a) Skąd: p-k
Wysłany: 2008-04-01, 19:20
A ja myślę, że te panie nie zapoznają się z materiałami w większym stopniu
Pewnie coś tam przeglądają, ale żeby od razu wszystko? raczej nie
Warto abyś dał im jak coś tłumaczenia piosenek, bo pomyślą, że ściemniasz
Wysłany: 2008-04-01, 19:50
No bez kitu temat jak rzeka, właśnie skończyłem czytać parę reportaży, opisów etc. I przez to zwątpiłem... Temat niewiem jak ułożyć, a do tego pewnie będę musiał zmienić problem do prezentacji. Chciałem coś podobnego do Borkosia "Z analizuj różne ujęcie motywów literackich w textach piosenek hh" i teraz tak już problem się nie zgadza bo mają być motywy, w tym przypadku "ograniczę" się do e/imigracji to ujdzie wystarczy inaczej sformułować problem, ale teraz drugi poważniejszy hmm... niewiem zbytnio jak nawiązać do literatury, aby to miało ręce i nogi. To co czytałem m.in. tutaj przedstawia skrajność i kontrast pomiędzy emigracją np. A.Mickiewicza, Juliusza Słowackiego czy Ernesta Malinowskiego. Więc niewiem czy to miałby być ten problem "Kontrast pomiędzy e/imigracją polskich literatów do współczesności" kurde niewiem zastanawiam się, jutro jeszcze pogadam z facetką na faq z fr i później z polonistką. A co do materiałów to wątpię by ktoś z komisji zrozumiał cokolwiek, o tłumaczeniach textów myślałem by wykorzystać i właśnie to trzeba powiązać z pytaniem problemowym. To jest bardziej skomplikowane niż myślałem Na dodatek przykład z Francji prezentuje 2 strony medalu, Ci którzy walczą o prawa, równość i tolerancję oraz Ci którzy po prostu mają niezłą zabawę niszcząc. Dlatego tu jest problem jak to odnieść do literatury
Słucham francuskiego rapu od: 4 lat
Wiek: 19 Dołączył: 10 Wrz 2006 Posty: 101 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Ciechanów
Wysłany: 2008-04-01, 20:30
jesli masz juz jakis motyw mnie wiecej wybrany i chcesz nawiazac do literatury to spojrz w slownik motywo literackich i tam bedziesz mial wykaz lektur wierszy itd o tej tematyce.Jesli juz jakis utwor wybierzesz to postaraj sie tylko znalesc wspolne cechy piosenki i tekstu literackiego.To wcale nie jest takie trudne.Bedziesz mial jakis problem moze bede mogl pomoc
Słucham francuskiego rapu od: nie słucham
Wiek: 19 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 483 Otrzymał 89 piw(a) Skąd: p-k
Wysłany: 2008-05-05, 12:26
Dimitroff napisał/a
No i już po. Któryś wariat porwał się na wiersze?
Kurde Dymitr... Ja chyba żałuje, że się na wiersze nie porwałem To co ja tam napisałem to chyba nawet Prus by na to nie wpadł Prawie cztery strony przeanalizowanej "Lalki"... No nic czekam na odpowiedzi do 15, może coś tam dobrze mam
Ale jednym słowem... "sążniste" (cokolwiek to znaczy) Nie no głupie było, jak dadzą mi jeszcze
Mam nadzieję na angielski łatwiejszy
Wysłany: 2008-05-05, 13:58
jak dla mnie to teścik łatwy, co do wypracowań to nie wiem bo w wiersze się tak nie wczytywałem a "Lalkę" gdzieś za 2 tygodnie zaczynam przerabiać, ale ogólnie trudne nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
francuski rap, francuski hip hop, rap francuski, francuski hh, aktualności, produkcje, wykonawcy, ekipy, teledyski, wideo, rozmowy, pomoc, linki, mp3, płyty, muzyka, hip-hop, francja, iam, booba, mafia k1, fonky family, diams
•
Serwis www.francuskirap.com nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.
Wypowiedzi są własnością ich twórców i to oni ponoszą odpowiedzialność za ich treść.